Czym jest kuchnia molekularna?

Wyjście do restauracji jest dosyć popularnym sposobem spędzania wolnego czasu. Wiele osób woli po prostu zjeść coś dobrego na mieście, niż spędzać czas w kuchni. Oprócz tego, wyjście do restauracji jest również dobrym pretekstem do spotkania z najbliższymi. 

W dzisiejszych czasach, kiedy technika rozwija się w zawrotnym tempie, możemy doświadczyć już nie tylko zasmakowania standardowej kuchni, przygotowywanej według tradycyjnych metod.

Alternatywą dla “zwykłego” jedzenia może być kuchnia modernistyczna zwana potocznie kuchnią molekularną. Jest to nowoczesne, zdrowe oraz zaskakujące podejście do gastronomii. Kuchnia molekularna bazuje tylko i wyłącznie na naturalnych produktach i procesach występujących w przyrodzie.

Historia Kuchni Molekularnej 

Istnieje wiele gałęzi nauki o żywności, które badają różne aspekty żywności, takie jak mikrobiologia, konserwacja, chemia, inżynieria i fizyka. Do czasu pojawienia się gastronomii molekularnej nie było oddziału zajmującego się badaniem chemicznych procesów gotowania w domu i restauracjach. Nauka o żywności dotyczyła przede wszystkim przemysłowej produkcji żywności i chociaż dyscypliny te mogą się nakładać, uważa się je za odrębne obszary badań.

Stworzenie gastronomii molekularnej miało na celu połączenie tego, co wcześniej było fragmentaryczne i izolowane, w chemiczne i fizyczne procesy gotowania w zorganizowaną dyscyplinę w naukach o żywności, w celu omówienia tego, co inne dyscypliny w naukach o żywności nie obejmują lub w sposób przeznaczony dla naukowców, a nie kucharzy.

Za początki kuchni molekularnej można uznać 1988 rok. Prekursorami byli węgierski fizyk Nicholas Kurti oraz francuski chemik Herve This. Postanowili oni połączyć swoje pasje i wykorzystać potencjał naukowy. Badali więc oni składniki wykorzystywane w kuchni pod kątem ich chemicznych właściwości i tego, jak oddziałują na siebie

Na czym polega kuchnia molekularna?

Kuchnia molekularna to nowoczesny styl gotowania i wykorzystuje wiele innowacji technicznych z dyscyplin naukowych. Kuchnia modernistyczna bazuje na procesach i produktach występujących od dziesiątek, setek czy też tysięcy lat. Podstawową techniką jest zmiana tekstur produktów używanych w daniach, deserach czy też drinkach. Podstawowe zmiany tekstur, które można uzyskać z niemal dowolnego produktu to: żelifikacja, sferyfikacja, piany, liofilizacja, powietrza, zagęszczanie, sous vide, crio kuchnia (ciekły azot, suchy lód), infuzje, etc.

Jakie metody są wykorzystywane?

Kuchnia molekularna wyróżnia się wieloma metodami uzyskiwania ciekawych struktur i smaków potraw. Jedna z metod obróbki dań to vakum – polega ona na wkładaniu składników do foliowego woreczka, odsysaniu powietrza i gotowaniu długi czas w wodzie, w niskiej temperaturze. Dzięki tej metodzie, dania są soczyste i mają więcej wartości odżywczych. 

Inną metodą jest steryfikacja, która polega na przyrządzaniu z różnych składników małych kulek podobnych do kawioru. Do wywaru dodaje się alginat sodowy i zanurza w roztworze chlorku wapnia. Dzięki temu, potrawa zamienia się w małe kulki.

Składniki i metody, które są wykorzystywane w kuchni molekularnej to między innymi: dwutlenek węgla (do dodawania pęcherzyków i wytwarzania pianek), ciekły azot (do szybkiego zamrażania), anti-griddle (do chłodzenia i zamrażania), sous-vide (gotowanie w niskiej temperaturze).

Jeśli chcesz zobaczyć na żywo jak wyglądają pokazy kuchni molekularnej, sprawdź ofertę thefood.pl Firma specjalizuje się w pokazach kuchni molekularnej, barze molekularnym oraz nieszablonowych realizacjach gastronomicznych, które są bardzo ciekawym urozmaiceniem różnego rodzaju eventów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here