Jak wykorzystać śledzie? Sprawdź nasze pomysły

Śledzie kojarzą nam się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Nie musimy jednak rezygnować z ich wyjątkowego smaku przez resztę roku, dlatego dziś przedstawiamy dwie kulinarne inspiracje, które sprawdzą się w wielu okolicznościach.

Czego potrzebujesz do sałatki śledziowej z ziemniakami i groszkiem?

Niekiedy połączenie prostych i łatwo dostępnych składników, z których korzystamy w kuchni na co dzień, sprawia, że przypadkiem udaje nam się stworzyć coś naprawdę pysznego. Ta wyjątkowa sałatka śledziowa z ziemniakami jest na to znakomitym przykładem. Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim 4 standardowej wielkości filetów śledziowych. Taka porcja powinna wystarczyć dla sześciu osób. Pozostałe elementy sałatki to: puszka groszku konserwowego, 1 cebula, 3 ogórki kiszone i 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach. Przyprawy, które nadadzą sałatce śledziowej wyjątkowego charakteru, to posiekana natka pietruszki, posiekany szczypiorek, sok z cytryny, cukier i pieprz. Pamiętaj, że filety śledziowe są słone same w sobie, więc nawet po ich namoczeniu sałatka nie będzie wymagała dodatkowej porcji soli. Ostatni istotny składnik to majonez – my polecamy gęsty Majonez Dekoracyjny WINIARY.

Sałatka śledziowa w kilku prostych krokach

Czas przystąpić do przygotowywania sałatki. Filety śledziowe zamocz w wodzie lub mleku na około godzinę. Następnie wyjmij filety, skrop je obficie sokiem z cytryny i odłóż na kolejne 30 minut. Groszek dokładnie odsącz z zalewy, aby nie wpłynęła ona na smak sałatki. Gdy śledzie będą przesiąkać cytrynowym aromatem, zajmij się cebulą. Obierz ją i drobno posiekaj. Następnie filety, ogórki i ziemniaki pokrój w kostkę. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki wraz z majonezem i dopraw cukrem oraz pieprzem. Wierzch pokryj dodatkową warstwą majonezu, która wraz z natką i szczypiorkiem stworzy estetyczną dekorację. Tak przygotowana przekąska świetnie sprawdzi się jako sałatka na grilla.

Oryginalny przepis na śledzika z ananasem

Jeśli masz ochotę spróbować nowych połączeń smakowych, ten przepis jest dla ciebie. Do jego realizacji potrzebujesz 6 sztuk fileta śledziowego, 1 cebuli, 1 puszki ananasa, 150 ml majonezu i pieprzu do smaku.

Zacznij od umycia śledzi i zalania ich zimną wodą. Odczekaj 2 godziny, a następnie odsącz filety i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz, także pokrój w kostkę, przelej wrzątkiem i odsącz. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój. Majonez połącz z odrobiną soku z ananasa. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw pieprzem i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Śledzika z ananasem podawaj w pucharkach wyłożonych liśćmi sałaty.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułIdealna sylwetka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here