Gotu kola jest rośliną znaną jako adaptogen, czyli ma zdolność do przystosowywania organizmu człowieka do czynników stresogennych płynących z otoczenia, bądź z wnętrza organizmu. Źródłem największego stresu generowanego w naszym organizmie jest okres choroby.
Unikalny skład rośliny sprawia, że oprócz regulacji stresu wykazuje ona także inne właściwości, w tym może wspomagać leczenie niektórych chorób.
Jeśli chcesz dowiedzieć w jakich chorobach sprawdzi się stosowanie gotu koli i w jaki sposób działa zapraszam do artykułu.
- Choroby mózgu
Badania wykazały bezpośredni związek między spożyciem gotu koli, a wzmocnieniem zdolności poznawczych. Jest tak prawdopodobnie ze względu na jej pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz właściwości antyoksydacyjne. Roślina pomaga w ten sposób stymulować szlaki nerwowe i eliminować wolne rodniki w mózgu. W jednym z badań, w którym dzieci z upośledzeniem umysłowym przyjmowały pół grama wyciągu z gotu koli dziennie przez rok, wykazano znaczną poprawę intelektualną. Po sześciu miesiącach nastąpił drastyczny wzrost zdolności koncentracji oraz funkcjonowania poznawczego.
W badaniach zauważono również, że gotu kola wykazuje potencjał w leczeniu chorób zwyrodnieniowych mózgu, takich jak choroba Alzheimera czy demencja. Badania przeprowadzone w Indiach w Kasturba Medical College wykazały znaczną poprawę pamięci szczurów, którym podawano ekstrakt z gotu koli codziennie przez dwa tygodnie. Eksperci uważają, że roślina zawiera pewne kwasy, które pomagają chronić przed uszkodzeniami neuronów spowodowanymi przez wolne rodniki. Właściwość ta może uczynić z gotu koli potencjalny lek w chorobie Alzheimera, ale potrzeba więcej badań, aby się w tym upewnić.
Blaszki amyloidowe są konsekwentnie wykrywane w mózgach pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera. Gotu kola ma zdolność obniżania poziomu peptydu beta amyloidu, czyli głównego składnika blaszek amyloidowych, dzięki czemu jej stosowanie może wykazać wymierne korzyści. W badaniach wykazano znaczny spadek amyloidu beta po ośmiomiesięcznym leczeniu z użyciem adaptogenu. Dane wykazywały, że gotu kola może wpływać na blaszki amyloidowe modyfikując ich zawartość w mózgach myszy, a także modulować reakcje oksydacyjne, które powiązane są ze zmianami neurodegeneracyjnymi, występującymi w chorobie Alzheimera.
- Cukrzyca
Jednym z wielu powikłań cukrzycy są uszkodzenia naczyń włosowatych. Mogą one spowodować spowolnienie dostarczania do tkanek niezbędnych składników odżywczych i tlenu. Dochodzi zatem do dysfunkcji mikrokrążenia, co może prowadzić do poważnych uszkodzeń nerwów, nerek i oczu. Uważa się, że gotu kola pomaga rozwiązać ten problem, zmniejszając lub eliminując objawy. W badaniach opublikowanych w 2001 r. przez St Mary’s Hospital i Imperial College w Londynie, podawano gotu kolę pacjentom cierpiącym na mikroangiopatię cukrzycową. Zaobserwowano znaczącą poprawę stanu u osób przyjmujących suplement w porównaniu z grupą kontrolną, której podawano placebo.
W innym eksperymencie u wolontariuszy, którzy przyjęli gotu kolę znacząco zmniejszył się obrzęk kostek i poprawił się przepływ krwi. Skłoniło to ekspertów do konkluzji, iż roślina może opóźnić lub nawet zapobiec poważnym komplikacjom.
- Choroba zapalna stawów
Ponieważ gotu kola jest silnym środkiem przeciwzapalnym, może również pomóc w łagodzeniu bólu stawów. Według badań, ma ona poprawić funkcję stawów i złagodzić objawy stanu zapalnego. Po przyjmowaniu aktywnego składnika gotu koli przez 21 dni, uczestnicy wykazywali zmniejszenie uszkodzenia stawów, niższy poziom cytokin prozapalnych, a także zmniejszenie stanu zapalnego. Wyniki sugerowały, że roślina może skutecznie leczyć niektóre choroby zapalne stawów.
W innym badaniu z udziałem kobiet cierpiących z powodu sklerodermii, wykazano, że gotu kola zmniejsza ból stawów i twardnienie skóry, poprawiając jednocześnie ruchomość palców.
- Choroby serca
Gotu kola została przebadana również pod względem korzyści dla serca. W badaniu opublikowanym 2007 r. wykazano, że obecny w roślinie związek madekasozyd korzystnie oddziałuje na serce. Madekasozyd hamuje utlenianie lipidów, zapobiega wyczerpaniu rezerw enzymy antyoksydacyjnego – dysmutazy ponadtlenkowej i zapobiega przedwczesnej śmierci komórek serca. Eksperci twierdzą, że roślina może nawet chronić przed udarem, poprzez zapobieganie tworzeniu się skrzepów krwi. Znana jest także z zapobiegania żylakom oraz poprawy stanu naczyń krwionośnych, a także zmniejszania obrzęków stóp i kostek poprzez hamowanie wycieku płynów z żył.
Co więcej, wykazano, że gotu kola znacząco obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc „dobry” cholesterol HDL. W tym samym badaniu opublikowanym w Marcu 2009 r. szczury, które karmiono dietą uzupełnioną proszkiem z gotu koli, miały znacznie niższy poziom cholesterolu LDL i wyższy poziom cholesterolu HDL, w porównaniu z grupą kontrolną, która nie dostawałą gotu koli. Szczury, które pobierały proszek gotu kola doświadczyły również znacznego spadku masy ciała.
- Niewydolność żylna
Dzięki zawartości madekasozydu i azjakozydu roślina może zapobiec, opóźnić lub leczyć przewlekłą niewydolność żylną. Schorzenie rozwija się, gdy zastawki w żyłach przenoszących krew z powrotem do serca są słabe lub uszkodzone, a krew gromadzi się w żyłach nóg. Kumulująca się krew może prowadzić do żylaków lub pajączków, a nawet stanowiących poważniejszy problem skrzepów.
Jeżeli zainteresował Cię temat gotu koli, to z ręką na sercu możemy polecić stronę jedynego polskiego producenta tego adaptogenu. Wejdź aby dowiedzieć się więcej o jego właściwościach: mothersprotect.com/produkt/gotu-kola