mrożonki

Zamrażanie jest jedną z technologii przygotowania żywności do długiego przechowywania. Polega na zmniejszeniu temperatury produktu poniżej punktu krioskopowego (od -18 do -30 stopni C). Opóźnia ono zmienianie się artykułów spożywczych przez zmniejszanie aktywności enzymów, które są udział w ciągach prowadzących do zepsucia oraz hamuje namnażaniu się mikroorganizmów (przez przemianę wody w lód tracą one naturalne środowisko wzrostu). Odpowiednia dieta oparta jest przede wszystkim na dużej liczby warzyw i owoców. Artykuły te zapewniają mnóstwo istotnych elementów odżywczych, są istotnym źródłem błonnika pokarmowego. Wedle WHO minimalna dzienna porcja warzyw i artykułów winna mieć nie mniej aniżeli 400 g . Zwłaszcza dobre dla naszego organizmu są surowe warzywa i owoce – to dziś w takiej postaci najlepiej je spożywać. Ale nie zawsze jest to możliwe. Lub można je zatem zamienić mrożonkami?

Jakość mrożonek

Na jakość wyrobu ma nacisk mnóstwo elementów, m.in.:
•jakość materiału użytego do wytwórczości,
•odpowiednie warunki procesie wytwórczości, przechowywania, dystrybucji i sprzedaży,
•utrzymanie odpowiednich warunków mienia w domu,
•rozmrażanie przed spożyciem.

mrożone warzywa i owoce a wartość odżywcza

Wartość odżywcza

Sole mineralne, cukry proste, kwasy organiczne oraz elementy śladowe podczas zamrażania nie ulegają dużym zmianom. Ich straty mogą pojawić się wyłącznie w fazie obróbki wstępnej. Charakter chemiczny, początkowa zawartość w środku oraz parametry zamrażania i przechowywania oddziałują na straty witamin podczas zamrażania. Największe straty występują zazwyczaj podczas za długiego przechowywania przed przerobem oraz w toku blanszowania warzyw. Straty witaminy C są stosunkowo niewielkie i stanowią 10-20%. Mrożone owoce tracą witaminę Oraz tylko w 5-10%, oraz mrożone warzywa w 20-30%.Względną stabilność wykazuje niacyna i kwas pantotenowy, dosyć mniejszą pirydoksyna, tokoferol i ryboflawina, najmniejszą tiamina. W rezultacie procesie zamrażania następuję zmęczenie zapachu i barwy w programie do produktu naturalnego. Nie odkryto naukowego potwierdzenia tezy o zbawiennym wpływie zamrażania na rozwój przyswajalności pewnych mikro elementów mrożonej żywności, m.in. żelaza, witamin grupy B, lub wartościowych frakcji albumin.

Warzywa i owoce – czemu są tak bardzo ważne?

Wartości odżywcze zawarte w owocach i warzywach są zwłaszcza ważne dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Ich wartość jest tak nieoceniona, zatem należałoby zadbać o to, aby wystarczająca ilość warzyw i owoców zawsze stanowiła uzupełnienie codziennych posiłków. Analizując zawartość elementów odżywczych w artykułach roślinnych, bez problemu można zobaczyć, że mnóstwo istotnych wartości mają owoce i warzywa jedzone w zwykłej postaci, oraz traktuje to zwłaszcza artykułów i warzyw sezonowych. Aby wyciągnąć z nich najważniejsze walory, należy postępować wedle pewnych zasad. Przede wszystkim należy wybierać tylko artykuły wynikające z naturalnych upraw – wolnych od nawozów, pestycydów i innych chemicznych leków wykorzystywanych do poprawy jakości plonów. Poza tym natomiast należy kupować świeże owoce i warzywa oraz przestrzegać zasad ich przechowywania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here