Zbyt wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do wielu negatywnych dla naszego zdrowia skutków. Z tego powodu tak ważne jest jego obniżenie. Nie od razu wiąże się to z koniecznością przyjmowania leków. W początkowych etapach schorzenia doskonale mogą zadziałać naturalne, niefarmakologiczne metody.
Przede wszystkim należy pamiętać, że niższa waga to niższe ciśnienie. Spadek masy ciała o kilogram wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi o 2-3 mmHg. W przypadku osób, które już przyjmują leki niższa masa ciała zwiększa ich skuteczność. Zmniejsza się także stężenie cholesterolu oraz szansa na zachorowanie na cukrzycę.
Z diety kategorycznie należy usunąć sól. Pod jej wpływem ściany tętnic stają się mniej elastyczne i zawężone, a to powoduje zwiększony nacisk krwi. Aby tego uniknąć spożycie dzienne soli nie może przekroczyć 5 gramów.
To, że alkohol zwiększa ciśnienie krwi to sprawa oczywista. Należy dodatkowo pamiętać, że palenie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy. Z tego powodu papierosy powinny zniknąć z naszego życia całkowicie. Jeśli chodzi o alkohol można sobie pozwolić na kieliszek wina do obiadu lub małe piwo nie częściej niż dwa razy w tygodniu.
Warto jeść produkty z dużą zawartością potasu – zmniejszają one szkodliwy wpływ soli na nasze ciało. Bogatym jego źródłem są przede wszystkim owoce. Już pięć porcji dziennie może wspomóc nasz organizm w walce z nadciśnieniem.