Stosując dietę odchudzającą musimy pamiętać, żeby jeść urozmaicone potrawy. Jest to bardzo ważne, bo pod każdym względem wspomoże proces odchudzania. Monotonne posiłki złożone ciągle z tych samych składników po pierwsze szybko nam się znudzą, przejedzą, nie można jeść ciągle tego samego. Wtedy łatwiej się złamać i sięgnąć po jakąś smaczną, ale wysokokaloryczną przekąskę. A wtedy cały nasz wysiłek pójdzie na marne. Po drugie monotonne jedzenie nie dostarcza organizmowi wszystkiego, czego ten potrzebuje. Należy pamiętać o dostarczaniu mu codziennie urozmaiconych produktów zawierających witaminy, białka, tłuszcze i węglowodany, żeby zadbać o jego prawidłowe funkcjonowanie. Doskonałym źródlem węglowodanów są produkty zbożowe, takie jak kasze, ryż czy pieczywo, ale wyłącznie pełnoziarniste. Węglowodany w nich zawarte znakomicie pobudzają przemianę materii, stopniowo uwalniają energię, ponadto zawierają witaminy z grupy B i składniki mineralne. Potrzebne węgowodany znajdują się także w warzywach, dzięki którym nasza dieta będzie bardziej urozmaicona. Z warzyw możemy wyczarować pyszne sałatki, ugotowane na parze będą znakomitym dodatkiem do obiadowego dania, można także urozmaicić warzywami kanapki do pracy. Przy stosowaniu diety trzeba także pamiętać o białkach i tłuszczach. Te ostatnie powinny być przede wszystkim pochodzenia roślinnego, jak oleje czy oliwy. Znacznie zdrowszy będzie także chudy jogurt zamiast tłustej śmietany. Białka zawarte są przede wszystkim w produktach mlecznych , rybach i białym mięsie, oraz w warzywach strączkowych, które zawierają potrzebne białko roślinne.

www.nailsworld.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here