Zastawa stołowa – jak wybrać najlepszą?

0
1953

Uroczysty obiad wymaga odpowiedniej oprawy. Jej nieodłączny element stanowi zastawa stołowa. Dawniej podczas ważnych okazji wybierano porcelanę. Obecnie także mnóstwo osób chętnie sięga po porcelanowe talerze, jednak coraz częściej na stołach pojawiają się serwisy obiadowe wykonane z innych materiałów. Po które z nich warto sięgać?

Serwis obiadowy – design

Współczesne serwisy obiadowe znacznie różnią się od tych, które królowały na stołach jeszcze kilkanaście lat temu. Okrągły kształt talerzy coraz częściej zastępują kwadraty, a nawet formy nieregularne. Popularne są także talerze sześciokątne. Świetnie wpasują się do wnętrz, gdzie dominuje minimalizm.Takie naczynia nie potrzebują wielu, dodatkowych ozdób, a dania na nich podane wyglądają elegancko i wyrafinowanie. W przypadku wystroju bardziej tradycyjnego, lepiej sprawdzą się klasyczne, okrągłe talerze. Ich rozmiar może być nieco większy.

Pozostaje jeszcze kwestia kolorystyki. Najbardziej powszechna jest zastawa stołowa w kolorze perłowej bieli, niekiedy wykończona złotą lub kwiatową obwódką. Nie oznacza to jednak, że musimy się na nią zdecydować. Co ciekawe, od jakiegoś czasu dostępna jest także zastawa stołowa w kolorze czarnym. To ukłon w stronę nowoczesności, a jak się okazuje, dania mogą prezentować się wyjątkowo pięknie na czarnym talerzu. Kolorowy serwis obiadowy nie powinien mieć jednak żadnych dodatkowych ozdób. Sama intensywna barwa jest wystarczająco dekoracyjna.

Porcelana, fajans czy kamionka?

Serwis obiadowy wykonany jest najczęściej z porcelany, fajansu lub kamionki. Czym różnią się te materiały? Porcelanę uważa się za materiał najszlachetniejszy, jednak cechuje go delikatność, dlatego trzeba obchodzić się z nim ostrożnie. Dostępna jest głównie w kolorze białym. Znacznie większy wybór kolorystyczny zapewnia za to fajans, czyli szczególny rodzaj ceramiki. Dużą zaletę stanowi fakt, że łatwo utrzymać go w czystości, z czasem może się jednak wyszczerbiać. Zastawa stołowa z kamionki obecnie występuje znacznie rzadziej. Cechuje ją masywny wygląd i znaczny ciężar, lecz wykazuje wysoką odporność na uszkodzenia.

Zastawa obiadowa – ile elementów wybrać?

zastawa

Klasyczna zastawa stołowa składa się z kompletu przeznaczonego dla dwunastu osób. Nie oznacza to jednak, że musimy inwestować w tak liczny serwis obiadowy, zwłaszcza że jego przechowywanie może sprawić kłopot w mniejszym mieszkaniu. W większości przypadków wystarczający okaże się serwis dla sześciu osób. Co się w nim zawiera? W tradycyjnej zastawie stołowej znajdziemy talerze obiadowe, talerze głębokie oraz talerze deserowe. Niektóre seriwsy zawierają również wazę, półmiski i salaterki.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze zastawy stołowej?

Naczynia nie zawsze przeznaczone są do mycia w zmywarce, dlatego przed wyborem zastawy stołowej, warto sprawdzić rekomendowany sposób czyszczenia. Pamiętać należy jednocześnie, że im ciemniejsz kolor, tym bardziej widoczne będą wszelkie ślady zniszczenia, jak np. zarysowania. Estetykę naczyń najlepiej dobrać do ogólnego stylu mieszkania, dzięki czemu całość będzie idealnie współgrać, a nakryty stół zachęci do wspólnego posiłku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here