Cynk – na co ma wpływ ten pierwiastek w organizmie?
Jest wiele mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jednym z nich jest pierwiastek – cynk. Jego pozytywne działanie biologiczne zostało odkryte dopiero w 1957 roku. Ten pierwiastek bierze udział w niektórych procesach naszego organizmu. Między innymi odgrywa rolę w przemianach metabolicznych, w podstawowych procesach życiowych i mineralizacji kości. Wpływa na mięsień sercowy, regulując ciśnienie krwi i rytm serca. Poza tym chroni przed powstaniem niebezpiecznych chorób, będących następstwem zwiększonej produkcji cholesterolu we krwi. Cynk ma wpływ również na prawidłowe funkcjonowanie trzustki, dzięki regulacji wydzielania insuliny. Zwiększa szansę na potomstwo, poprzez wpływ na produkcję plemników. W przypadku pojawienia się ran, przyspiesza ich regenerację i gojenie.
Niestety często zdarza się, że następuje niedobór cynku w organizmie. Konsekwencją tego może być spowolnienie gojenia ran i pojawienie się zmian skórnych o charakterze łuszczycopodobnym oraz stanów zapalnych. To jednak nie są tak poważne konsekwencje, jak te, które mają wpływ na serce. Może pojawić się niebezpieczna choroba, jaką jest miażdżyca, będąca wynikiem zmniejszonej odporności komórek na uszkodzenia. W przypadku dzieci doprowadzić może do opóźnionego rozwoju umysłowego oraz niewielkiego wzrostu. Poza tym powoduje utratę owłosienia, niedokrwistość, biegunki, zmniejszony apetyt, chudnięcie i zmniejszenie odporności.
W przypadku niedoboru należy zacząć spożywać produkty bogate w cynk, takie jak żywność pochodzenia zwierzęcego. Będą to ryby, jaja, wątróbka, owoce morza, ostrygi. Innym źródłem cynku są rośliny, kiełki pszenicy, nasiona słonecznika, otręby pszenne, oraz warzywa, m.in. cebula i czosnek. W przypadku, gdy odpowiednie odżywanie nie wystarcza w dostarczeniu i zwiększeniu ilości cynku w organizmie, niezbędna może okazać się suplementacja.
Okazuje się, że ten pierwiastek jest bardzo cenny i reguluje wiele ważnych funkcji w organizmie, dlatego warto sprawdzić jego poziom i w razie nieprawidłowości zmienić dietę lub rozpocząć suplementację.