Chociaż kuchnia japońska kojarzona jest przede wszystkim z sushi, sztuka kulinarna Kraju Kwitnącej Wiśni oferuje znacznie więcej. Popularne są zarówno zupy gotowane bezpośrednio na stole, jak i dania grillowane czy smażone na głębokim oleju. Poznaj najpopularniejsze japońskie potrawy, by dowiedzieć się, czym jeszcze zaskakuje ta orientalna kuchnia.
Jeśli chcesz się rozsmakować w sztuce kulinarnej Japonii bez wychodzenia z domu, zamów sushi z dostawą. Nie ograniczaj się jednak wyłącznie do tego dania – złóż zamówienie na dodatkowe potrawy, których wyjątkowy smak pozwoli Ci odbyć kulinarną podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni.
Onigiri
Onigiri, podobnie jak sushi, przyrządza się na bazie ryżu. Jest ono zawinięte od spodu wodorostami nori i nadziewane wieloma różnorodnymi dodatkami, np. rybami i owocami morza. Ma trójkątny kształt.
Jako że onigiri jest bardzo popularne również poza Japonią, także w Polsce możesz je zamówić, podobnie jak sushi, z dostawą.
Sushi w tempurze
Chociaż jest to sushi, dodatek tempury czyni z tego przysmaku zupełnie nowe danie. Ruloniki z ryżu faszerowane różnorodnymi składnikami są obtoczone panierką i smażone na głębokim tłuszczu. Tak powstaje chrupiąca skorupka, dzięki której klasyczne sushi nabiera wyjątkowego smaku.
Udon
Udon to jedno z dań charakterystycznych dla regionu Shikoku. Potrawa bazuje na bulionie z wiórków ryby bonito oraz wodorostów kombu, sosu sojowego i słodkiej przyprawy mirin. W najprostszej wersji udon podaje się z makaronem.
Daifuku
Daifuku jest kolejną popularną potrawą, której podstawa to ciasto ryżowe. Jest faszerowane słodkim nadzieniem i stanowi prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Danie wyróżnia się nie tylko ciekawym smakiem, ale również estetyką – występuje w wielu wersjach kolorystycznych.
Suimono
Suimono jest japońską zupą, którą sporządza się na bazie wodorostów kombu, wiórków ryby bonito, sake, suszonych sardynek oraz sosu sojowego. Często serwowane z podsmażanymi krewetkami zaskakuje swoją wyrazistością i złożonością smaku.
Sukiyaki
Sukiyaki to kolejna popularna potrawa, którą często spożywa się w Kraju Kwitnącej Wiśni. Głównymi składnikami są cienko pokrojone mięso wołowe, warzywa i tofu. Wszystkie produkty gotuje się w bulionie z sosu sojowego, cukru i słodkiej sake.
Kuchnia japońska w Polsce? Zamów jedzenie online
Masz ochotę skosztować dań kuchni japońskiej? Zamów z dostawą sushi lub inne potrawy rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni – wystarczy, że skorzystasz z pośrednictwa internetowego serwisu gastronomicznego. Określ swoją lokalizację, wybierz jeden ze sprawdzonych lokali, a następnie zamów konkretne dania z menu. Dostawca zjawi się pod wskazanym adresem tak szybko, jak będzie to możliwe.