Zbadaj ryzyko zdrowotne biorąc zbyt dużo witaminy E. Ludzie często nie zdają sobie sprawy, że można mieć zbyt wiele dobrych rzeczy. Witamina E jest rozpuszczalny w tłuszczu, więc jeśli zażywa się za dużo witaminy E (zwykle jako suplement, ponieważ trudno jest uzyskać zbyt dużo witaminy E z żywności), jest przechowywany w tkance tłuszczowej i może osiągnąć poziom toksyczny. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli chcesz dodać witaminę E do swojej diety. Jeśli pacjent przyjmuje leki, porozmawiaj ze swoim lekarzem przed dodaniem witaminy E jako dodatku. Witamina E może oddziaływać z wieloma lekami. Należą do nich: rozcieńczalniki krwi (leki przeciwzakrzepowe), środki przeciwpłytkowe, takie jak aspiryna, NSAID (np. Tylenol i ibuprofen), klopidogrel (Plavix), statyny (niższe stężenie cholesterolu) i leki chemioterapeutyczne.
Niektóre badania wykazały zwiększone ryzyko zgonu u osób przyjmujących co najmniej 400 jm dziennie. W tym momencie po prostu nie wiemy wystarczająco dużo na temat skutków spożywania zbyt dużej ilości witaminy E w suplementach. Jest to jeden z powodów, dla których wielu lekarzy naturopatycznych zaleca przyjmowanie witaminy E, jedząc wybór produktów zawierających naturalne formy.