W wielu książkach kucharskich można znaleźć liczne propozycje na koktajle. Mogą one być przygotowane na bazie owoców lub warzyw. Dietetycy i znane trenerki fitness także polecają zielone koktajle na odchudzanie. Aby koktajle miały pozytywny wpływ na odchudzanie i były lekkostrawne nie powinny zawierać cukru i kalorycznych dodatków.
W internecie znaleźć można wiele pomysłów na odchudzające koktajle.
Bardzo odżywczy jest koktajl przygotowany na bazie kilku łodyg selera naciowego, z dodatkiem surowego jabłka i kiwi. Pokrojone składniki wystarczy zalać odrobiną wody i zmiksować.
Dla zwolenników szpinaku dobrym pomysłem jest koktajl przygotowany na bazie świeżych liści szpinaku, z dodatkiem pomarańczy, kiwi i surowego jabłka. Szpinak można zastąpić także jarmużem. Jarmuż ma bardzo wyrazisty i specyficzny smak, dlatego dobrze jest go połączyć z pomarańczą, awokado, odrobiną soku z cytryny i jabłkiem.
Zarówno szpinak jak i jarmuż jest bardzo bogaty w żelazo, dlatego wskazany jest dla osób zmagających się z anemią. Koktajle powinny także spożywać osoby, które nie jedzą czerwonego mięsa i jajek.
Warto eksperymentować tworząc zielone koktajle aby znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie smak. Można łączyć ze sobą dowolne warzywa i owoce, bądź przygotowywać koktajle jedynie na bazie warzyw. Częstym składnikiem tego napoju jest także świeży ogórek, mango, melon, winogrona, gruszki, koper czy zielona pietruszka.
Aby koktajl był bardziej syty dobrze jest dodać do niego kilka łyżeczek płatków owsianych lub odrobinę siemienia lnianego.
Zielone koktajle są bardzo bogate w błonnik, dzięki temu wspaniale regulują pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i ułatwiają wypróżnianie. Jest to idealna przekąska, deser, drugie śniadanie lub podwieczorek.
Koktajl można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na uczelnie a także na trening. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości mikser i butelkę do koktajli. Butelka wyposażona jest w słomki wielokrotnego użytku. Najlepszym wyborem jest oczywiście butelka szklana. Jest ona również dużo trwalsza od butelki plastikowej a koktajl nie traci swoich cennych wartości odżywczych i witamin.
Jest to danie bardzo tanie, bogate w cenne minerały i witaminy. Regularne picie zielonych koktajli poprawia kondycję skóry, stan włosów, redukuje cellulit oraz znacznie wzmacnia układ odpornościowy.
Osoby, które lubią słodsze koktajle mogą dodać do nich odrobinę syropu klonowego. Jest on dużo zdrowszy od miodu i białego cukru.
Syrop klonowy ma oryginalny i niepowtarzalny słodki smak, doskonale komponuje się z owocami i słodkimi deserami. Jest on bardzo bogaty w cynk, mangan, magnez i witaminy z grupy B. Dodatkowo wykazuje on działanie przeciwzapalne. Pozbawiony jest konserwantów i sztucznych barwników oraz polepszaczy smaku.
Dodatkowo syrop klonowy nie powoduje gwałtownego spadku cukru we krwi i chroni przed napadami głodu. Odrobina syropu zaspokaja ochotę na słodycze na bardzo długi czas. Można dodać go do porannej owsianki, posłodzić nim kawę lub herbatę.