Buraki mogą być spożywane w swej naturalnej postaci, jak również być składnikiem sałatek czy soków. Buraki były znane i cenione już w starożytności. Dla przykładu starożytni Rzymianie wiedzieli, że buraki są nie tylko smaczne, ale i pożywne.
Buraki – wartości odżywcze
Buraki mają kilka odmian i tak wyróżniamy: buraki pastewne, buraki ćwikłowe i buraki cukrowe. Buraki zawierają barwnik zwany antocyjanem, który występuje również w czerwonym winie. Buraki nie zawierają dużej ilości żelaza (zaledwie 1,7 mg w 100 g produktu), ale są idealnym środkiem krwiotwórczym. Dodatkowo buraki mogą zapobiegać anemii. Niektórzy twierdzą, że buraki wspomagają leczenie białaczki. Grupa barwników, które zawierają buraki to bardzo mocne przeciwutleniacze, które powodują, że tlen jest znacznie lepiej przyswajany przez komórki. Dlatego lekarze uważają, że buraki wpływają bardzo pozytywnie na układ krwionośny. Innym składnikiem, który w dużych ilościach zawierają buraki jest kwas foliowy. Jest to kwas, który powinna zażywać nie tylko kobieta w ciąży, ale także kobieta ją planująca. Kwas foliowy, który zawierają buraki warunkuje właściwy rozwój płodu, a także jest czynnikiem, dzięki któremu ze krwi eliminowana jest homocysteina.
Buraki – właściwości zdrowotne
Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że buraki pod każdą postacią mają lecznicze właściwości i powinny być składnikiem diety każdego, komu zależy na prawidłowym funkcjonowaniu swojego organizmu. Lekarze sugerują osobom, których ciśnienie tętnicze jest wysokie, dietę, w której jednym ze składników są właśnie buraki. Sok z buraków znacznie podnosi poziom tlenku azotu. Czerwone pigmenty (np. betanina), które zawierają buraki są w stanie niszczyć wolne rodniki mogące wpływać destrukcyjnie na DNA powodując tym samym nowotwory. Dlatego dla przykładu buraki w postaci soku wspomagają organizm poddany chemioterapii. Buraki bez względu na postać wzmacniają odporność organizmu na wszelkiego rodzaju wirusy. W ciężkich stanach chorobowych mogą znacznie złagodzić przebieg choroby. Buraki wspomagają także organizm np. przy kaszlu wykrztuśnym. Inne zalety, jakie posiadają buraki to właściwości zasadotwórcze, dzięki którym może być przywrócona równowaga kwasowo-zasadowa. Buraki mogą także pomóc złagodzić skutki nadużycia alkoholu. Buraki są niskokaloryczne, mają zaledwie 38 kcal w 100 g produktu. Potrawy, których składnikiem są buraki mogą łagodzić objawy menopauzy dla przykładu kobiety spożywające buraki w różnej postaci potwierdzają, że zmniejszyły się migrenowe bóle głowy, a uderzenia gorąca są mniej dokuczliwe. Niestety buraki nie są zalecane dla osób, które cierpią na cukrzycę, ponieważ posiadają wysoki indeks glikemiczny. Jednak mimo wysokiej zawartości cukru ze względu na wiele wartości odżywczych zalecane są do diety dla kobiet w ciąży, a także dzieci.
Buraki a odchudzanie
Z tych samych powodów, dla których przetworzonych buraków powinni unikać cukrzycy, na warzywo to powinny uważać osoby będące na diecie redukcyjnej. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym przyczyniają się bowiem do przybierania na wadze, gdyż stymulują produkcję insuliny, która to aktywizuje procesy odkładania tkanki tłuszczowej. Niemniej jednak, biorąc pod uwagę właściwości buraków oraz fakt, iż nie dostarczają zbyt wielu kalorii (około 43 na 100 gramów), nie trzeba z nich kompletnie rezygnować. Ważne jednak, by zastosować ten sam trik, o którym mowa była w poprzednim akapicie, tj. spowolnić wchłanianie się zawartych w burakach cukrów do krwi.