W kuchni rządzą przede wszystkim kobiety. Jest to opinia, która krąży po domach i nikt nie chce jej podważać, jednak ciekawy jest fakt, że w restauracjach, które są najlepsze na świecie kucharz jest mężczyzną. Jest to ciekawe zjawisko, które trochę pokazuje, że jak się mężczyźnie chce to zrobi to jak najlepiej potrafi i tak właśnie jest w takim przypadku. Można znaleźć kucharzy, którzy są naprawdę fantastyczni i wśród kobiet i mężczyzn i ciężko jednoznacznie powiedzieć kto będzie lepszy w tym pojedynku. Można ewentualnie porównać pojedyncze osoby do siebie i w takich kategoriach je porównywać jednak bardzo często i to jest ciężkie jeśli chodzi o gotowanie, bo jedna osoba może się specjalizować w robieniu ryb, a inna w mięsach i jak wtedy je porównać. Tak samo opinia osoby, która ma wydać wyrok kto jest lepszy może być uzależniona od jej podniebienia i od tego co lubi jeść, bo jeśli ktoś trafi w jej gust to ma znacznie większą szansę na zwycięstwo niż jak ktoś nie trafi.
Jednak odwieczne pytanie brzmi czym przyprawić rybę i ciężko jednoznacznie na nie odpowiedzieć. Dlatego warto zobaczyć co najlepsi kucharze na świecie sądzą o przyprawianiu ryby i czym to robią. Według nich zależy to od tego do czego jest robiona ryba. Bardzo ciężko jedną przyprawą zrobić rybę do każdego rodzaju posiłku. Jeśli ktoś chce zrobić delikatną rybę to musi przede wszystkim użyć soli i pieprzu. Jest to taka podstawa, która jest dawana bardzo często i to właśnie te dwie przyprawy w głównej mierze wydobywają smak danej potrawy. Jednak jeśli ktoś chce mocno zagrzać rybę i zrobić to naprawdę solidnie to powinien zacząć używać ziół, bo to one mogą nadać zupełnie innego smaku rybie. Bardzo ciekawe jest, że jeśli zrobi się rybę bez przypraw to ona i tak będzie miała dość mocny smak, oczywiście zależy to od ryby i mowa tutaj przede wszystkim o droższych gatunkach, jednak jest to taka ciekawostka, która będzie można wykorzystać w kuchni podczas gotowania i zamiast przyprawiać rybę będzie można odpuścić.