Klasyczny polski obiad zazwyczaj opiera się na kawałku mięsa podanym w różnej postaci, surówce i ziemniakach utłuczonych po ugotowaniu. Jakkolwiek, kartofle są bardzo pożywne i zdrowe, jednak ciągłe spożywanie tego samego, może po prostu w pewnej chwili znudzić. Rozwiązanie jest proste, nie brakuje przecież pożywienia, które z powodzeniem można połączyć z mięsem i warzywami, a do tego równie dobrze nasycą i również dostarczą wielu składników odżywczych. Po pierwsze – ryż. Znany na całym świecie i dający możliwość wyczarowania wielu atrakcyjnych potraw. Doskonale komponuje się z sosami mięsno – warzywnymi, tyle tylko, że w takim połączeniu sos powinien być intensywny w smaku. Jako dodatek w formie sypkiej, ryż też doskonale spełnia swoje zadanie, a z dodatkiem curry podczas gotowania będzie ciekawym urozmaiceniem w kolorze żółtym i zaskakującym smakiem. Ważne, że ryż jest lekkostrawny, nie zawiera glutenu i dostarcza niezbędnego dla prawidłowej pracy układu trawiennego błonnika. Świetnie smakuje również jako podstawa wieloskładnikowych zapiekanek i nieraz jest wykorzystywany do przygotowywania deserów. Nie zapominajmy też o makaronie, który jest mało kaloryczny a jednocześnie wyjątkowo sycący. Fenomen makaronu polega na tym, że stopniowo uwalnia on węglowodany, co sprawia, iż po obiedzie jeszcze długo będziemy najedzeni. Dodatkowo, zauważmy, ile jest dostępnych rodzajów makaronów, na brak pomysłów by oryginalnie go przyrządzić narzekać więc nie można. Pasuje nie tylko do zup, więc zdecydowanie warto urozmaicić nim swoją dietę.