Dieta przy chorobach krążenia

Coraz więcej osób zmaga się z problemami z wagą oraz ze zdrowiem, dzieje się tak, ponieważ w naszym życiu dominuje pośpiech. Możemy mieć problemy ze zbyt wysoką zawartością tłuszczu we krwi, trójglicerydy przyczyniają się do zwiększenia ryzyka zachorowania na jedną z wielu chorób układu krążenia, jedną z takich dolegliwości jest miażdżyca. Miażdżyca – leczenie to temat bardzo zawiły, przede wszystkim należy zmienić naszą dietę oraz styl życia. Należałoby przyjrzeć się dokładnie naszemu jadłospisowi oraz aktywności fizycznej. Pod lupę potrzeba wziąć jedzenie, które gości na naszym talerzu. Jest wiele mitów na temat leczenia miażdżycy, ale nie ma wątpliwości, że przetworzona żywność bardzo negatywnie wpływa na nasz organizm. Warto również zastanowić się nad włączeniem do diety różnych ziół, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Jednym z takich ziół jest karczoch, należy pić z niego herbatkę. Stosujemy go przynajmniej dwa razy dziennie, po pewnym czasie zauważymy, że czujemy się lepiej, a wyniki naszych badań są bardzo pozytywne. To jednak nie wszystko co powinniśmy dla siebie zrobić. Trzeba zacząć rozważnie robić zakupy i wybierać pełnowartościowe produkty, które przyczynią się do szybkiego powrotu do zdrowia oraz do sprawności. Jedzenie jest bardzo ważnym czynnikiem, który może leczyć nas. Półki sklepowe wypełnione są niezdrową żywnością, wiele produktów zawiera przetworzone substancje oraz wysoką zawartość tłuszczu i cukru. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że cukier jest naszym głównym wrogiem. Wpływa na wszystkie układy w naszym organizmie i bardzo uzależnia nas! Uzależnienie od cukru zaczyna się zazwyczaj niewinne, często sięgamy po łakocie i po pewnym czasie zauważamy, że bardzo mamy na nie ochotę. Ten nałóg jest szkodliwy dla naszej trzustki, nadmierna ilość słodkiego powoduje, że poziom cukru we krwi gwałtownie się podnosi. Trzustka musi wyregulować ilość glukozy we krwi i odpowiada na to produkcją i uwalnianiem do krwiobiegu insuliny. Insulina skutecznie zbija cukier, ale im większa podaż cukru tym szybciej rośnie nam tolerancja na hormon, który go zbija. W ten sposób możemy nabawić się cukrzycy typu drugiego. Jest to niebezpieczna dolegliwość, która może mieć bardzo poważne konsekwencje. Dlatego warto już dziś maksymalnie ograniczyć podaż cukrów prostych. Czasami nawet należy ograniczyć ilość spożywanych soków owocowych, naukowcy alarmują, że jedna szklanka soku jabłkowego może podnieść cukier tak samo jak słodki batonik albo szklanka słodkiego, gazowanego napoju. Cukier wpływa też na nasze bakterie jelitowe. Nasze jelita zamieszkiwane są przez różne organizmy, niektóre z nich nam sprzyjają, a inne niestety szkodzą. Kiedy nie odżywiamy się odpowiednio oraz, gdy jesteśmy zmuszeni do zażywania antybiotyków – skład naszej flory bakteryjnej bardzo się zmienia. Zaczynamy tracić mikroorganizmy dobroczynne, na ich miejsce w bardzo szybkim tempie pojawiają się grzyby z rodzaju Candida. Kiedy grzybów jest bardzo dużo, zaczynamy odczuwać różne dolegliwości natury somatycznej.

niezawal.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here