Reumatoidalne zapalenie stawów dotyczy coraz większej grupy społeczeństwa. Szacuje się, że już co 7 osoba w Polsce ma zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów ( RZS). Ponadto nie dotyczy wyłącznie osób w podeszłym wieku. Występuje nawet po 30 roku życia i znacznie częściej dotyka kobiety.
Reumatoidalne zapalenie stawów jest bardzo poważnym oraz bolesnym problemem, który nasila się zwłaszcza przy dużych zmianach temperatury oraz przy wysokiej wilgotności powietrza.
Leczenie RZS to przede wszystkim rehabilitacja ruchowa, terapia (na przykład w kriokomorze), odpowiednia dieta oraz leczenie farmakologiczne.
Aktywność fizyczna w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów jest bardzo ważna. Wykonywanie odpowiednich ćwiczeń pod okiem rehabilitanta znacznie poprawia kondycję naszych stawów, nie pozwalając na dalszy rozwój choroby.
Dieta w RZS, wbrew pozorom, odgrywa bardzo ważną rolę oraz przynosi wymierne skutki. Przede wszystkim zmniejsza dolegliwości bólowe. Dieta pacjenta zmagającego się z RZS powinna być bogata między innymi w warzywa i owoce, tłuste ryby morskie, produkty pełnoziarniste oraz w nasiona roślin strączkowych.
Warzywa i owoce powinny stanowić bazę diety osoby z RZS. Są to produkty bogate w witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty. Dieta oparta na warzywach oraz owocach działa przede wszystkim przeciwzapalnie. Szczególnie ważne jest tu spożywanie przede wszystkim warzyw oraz owoców bogatych w witaminę C, która wpływa zbawiennie na nasz układ immunologiczny, znacznie podnosząc odporność, co jest niezwykle ważne w RZS, ponieważ jest to choroba autoimmunologiczna.
Tłuste ryby morskie, takie jak makrela, śledź, łosoś czy tez tuńczyk również powinny często gościć na stole pacjenta leczącego się na RZS. Są przede wszystkim najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które zmniejszają liczbę obrzęków na stawach oraz zmniejszają ich ból. Tłuste ryby powinny być minimum dwa razy w tygodniu elementem posiłków. Dodatkowa suplementacja kwasami omega 3 hamuje dalszy rozwój choroby.
Dietę pacjenta powinny uzupełniać lekarstwa przepisane przez lekarza prowadzącego.