Spodziewasz się dziecka, dlatego dbasz o siebie jeszcze bardziej niż do tej pory. Wiele wątpliwości wzbudza dieta ciężarnej, wokół której narosło wiele mitów. Czas oddzielić je od faktów.
Dieta kobiety spodziewającej się dziecka – niezależnie od tego, czy znajduje się w 12. tygodniu ciąży, czy na późniejszym etapie – budzi wiele wątpliwości. Przyszłe mamy zastanawiają się, co mogą zjeść, a co jest bezwzględnie zakazane.
1. W ciąży należy jeść dla dwojga
Fakt. Już dawno wiadomo, że jedzenie za dwoje oznacza zbyt duży przyrost kilogramów w ciąży. Należy jeść dla dwojga, tylko nieznacznie zwiększając kaloryczność produktów. Zgodnie z zaleceniami, zapotrzebowanie w ciąży zmienia się następująco:
- w I trymestrze zwiększa się o ok. 83 kcal,
- w II trymestrze zwiększa się o ok. 286 kcal,
- w III trymestrze zwiększa się o ok. 478 kcal.
2. Niewielkie dawki alkoholu są dopuszczalne
Mit. Nie istnieje żadna minimalna dawka alkoholu, która byłaby bezpieczna w okresie ciąży. Dlatego kobiety spodziewające się dziecka nie powinny spożywać żadnych napojów alkoholowych – nawet w najmniejszych ilościach. Może to mieć poważne skutki, wpływając negatywnie na rozwój płodu.
3. Dieta odchudzająca w ciąży wpływa na dziecko
Fakt. Jeśli głodzisz siebie, Twoje dziecko staje się niedożywione. W okresie ciąży otrzymuje od Ciebie wyłącznie te składniki, które są zawarte w spożywanym jedzeniu.
Bardzo ważne jest, aby już od początku odżywiać się różnorodnie, nie stosując żadnych kuracji odchudzających. Nie ma przy tym znaczenia, czy wybił u Ciebie 12 tydzień ciąży, czy kalkulator wskazuje na późniejszy etap.
4. W ciąży można spożywać surowe mięso i sery pleśniowe
Mit. Surowe mięso może być zakażone bakteriami Listeria monocytogenes lub pasożytami toksoplazmozy. Podobnie jest z serami pleśniowymi z mleka niepasteryzowanego – i one mogą być źródłem bakterii wywołujących listeriozę.
5. Stosując suplementację, nie musisz dbać o dietę
Mit. Chociaż suplementy służą uzupełnianiu poziomu niektórych witamin i minerałów, nie zastąpią prawidłowo zbilansowanej diety. Dlatego biorąc tabletki zalecane przez ginekologa, nadal musisz zwracać uwagę na to, co jesz. Posiłki muszą być różnorodne, bazujące na zdrowych produktach spożywczych, np. kaszach, pełnoziarnistym pieczywie, rybach, drobiu itp.
6. Lepiej spożywać 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia
Fakt. Taki sposób jest zgodny z zasadami racjonalnej diety. Pozwala uniknąć uczucia głodu, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. W przypadku kobiet ciężarnych ma jeszcze inne znaczenie – zmniejsza ryzyko pojawienia się nieprzyjemnej zgagi.
7. Z diety należy wyeliminować tłuszcze
Mit. Tłuszcze to składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego nie może ich zabraknąć także w diecie ciężarnej. Warto jednak zwrócić uwagę, aby były to zdrowe tłuszcze – najlepiej nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem są np. tłuste morskie ryby, orzechy, awokado.
Dieta kobiety spodziewającej się dziecka powinna być przede wszystkim prawidłowo zbilansowana – niezależnie od tego, czy jest to początek, czy bardziej zaawansowany etap ciąży. Należy przy tym unikać żywności wysoko przetworzonej oraz nadmiaru słodyczy.