W przyprawianiu zup, masz dobrowolność wyboru sposobu doprawiania jak i przypraw jakich użyjesz. Dostosowujesz je do swojego gustu, do swojego smaku, do tego jak lubisz jeść. Możesz przyprawiać zupy na ostro, jeśli lubisz takie dania, wtedy dodasz więcej przypraw, które zaostrzą jej smak. Jeśli zaś nie lubisz takich zup, to wtedy bierzesz przyprawy, dzięki którym Twoje dania będą łagodne i smakowały Tobie i Twoim bliskim. Zawsze również możesz przyprawić sobie zupę także tuż po ugotowaniu. Czasami lepiej jest nawet kiedy nie zaostrzysz, czy nie zasolisz zupy, bo wtedy możesz sobie według siebie ją doprawić po jej posmakowaniu. Jeśli zaś zdarzy Ci się, że Twoja zupa będzie za słona, czy za ostra, to również po ugotowaniu, możesz ją rozcieńczyć, tak byś mógł ją zjeść ze smakiem. Czasami się dzieje też tak, że zupa dopiero za drugim razem odgrzewana zasala się jeszcze bardziej lub zaostrza, wszystko zależy od składników jak i od właśnie przypraw. Są takie przyprawy, które możesz dodać po zrobieniu zupy, przykładowo takimi przyprawami, których możesz użyć są pieprz, magii, sól, chrzan. Wszystko zależy od tego jaki rodzaj zupy robisz i co będzie akurat do niej pasować, tutaj masz dużą dowolność smaków. Jeśli np. w Twojej rodzinie je się mało słone zupy, czy mało ostre, a Ty lubisz sobie doprawić, to właśnie dzięki takim przyprawom, nawet już w talerzu możesz zmienić smak swojej zupy, na taki jaki lubisz, a nie musisz całej zupy zaostrzać jeśli u Ciebie w domu jest mniejszość, która takie potrawy lubi.

domosia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here