Pomysłów na idealne przyjęcie weselne jest bardzo wiele – tak wiele, że nie sposób ze wszystkich skorzystać i trzeba dokonywać ciężkich wyborów. Jedno jest jednak pewne – na ślubnym przyjęciu musi być mnóstwo słodyczy. Wszyscy przecież lubią słodkie, a poza tym wyroby cukiernicze są idealnym symbolem miłości i nadchodzącego miesiąca miodowego. Wielki, najlepiej piętrowy tort jest oczywistością, ale przydałoby się coś ekstra. Genialnym pomysłem jest tutaj ślubny bufet z cukierkami. Tak zwany candy bar zapewnia zabawne, interaktywne wrażenia dla gości weselnych i jest nietuzinkowym elementem ogólnego wystroju sali. Dzięki nieograniczonym możliwościom wyboru cukierków i pojemników, bufet ze słodyczami pozwala dodatkowo spersonifikować ślubną imprezę.
Kącik z łakociami
Candy bar może być stosowany jako przystawka do przekąsek lub dodatek do deserów. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby rozłożyć go na nocny poczęstunek. Słodki bufet pełni również funkcję elementu ogólnego wystroju i tworzy atrakcyjną miejscówkę na niesamowite fotografie weselne. Kolejnym zastosowaniem kącika z łakociami może być obdarowywanie gości – wystarczy zaopatrzyć się w jakieś atrakcyjne opakowania i wręczać słodkie pakunki w ramach pożegnalnego prezentu.
Projektowanie bufetu
Weselny candy bar najlepiej zacząć tworzyć od wyboru konkretnego motywu przewodniego. Mogą to być na przykład cukierki vintage, międzynarodowe słodycze czy wyroby czekoladowe. Motywem przewodnim może być też kolorystyka łakoci (którą, swoją drogą, warto dopasować do wybranych kolorów ślubnych). Można postawić też na pojedynczy schemat kolorystyczny – różne barwy tego samego koloru zmieszane z jakimś kolorem akcentu sprawią, że bufet będzie się prezentował naprawdę atrakcyjnie.
Co w środku?
Następnie powinno się wybrać 6-8 odmian cukierków w różnych kształtach i rozmiarach. Dobrym pomysłem są pojedynczo pakowane cukierki, nie powinno też zabraknąć słodyczy pakowanych zbiorowo (takich jak na przykład żelki). Poza tym, wśród dostępnych opcji są lizaki, czekoladki, ciasteczka, babeczki, pianki, przysmaki z ryżu, wata cukrowa i wiele, wiele innych. Tutaj ogranicza nas właściwie jedynie wyobraźnia (no, może jeszcze budżet).
Dopasuj naczynia
Wizualną atrakcyjność candy bar zwiększy użycie różnorodnych pojemników, naczyń i łopatek, które umieszczą cukierki w centrum uwagi. Mini tablice kredowe lub dekoracyjne etykiety dodadzą stolikowi dodatkowej elegancji. Candy bar nie powinien być wizualnie przeładowany, dlatego zamiast wykładać wszystkie słodycze na raz, dobrze jest poprosić personel gastronomiczny o uzupełnianie bufetu w razie potrzeby.