Pytanie o to, co jeść na redukcji, często zadawane jest przez ludzi, którzy planują spalić tkankę tłuszczową. Dbanie o zdrowie i prawidłową wagę to dziś niemal trend, jednak nie każdy dysponuje odpowiednią wiedzą w tym temacie. Oczywiście podczas odchudzania bardzo ważna jest konsultacja ze specjalistą od żywienia i trenerem. Jednak przed rozmową z dietetykiem warto samemu zasięgnąć informacji i dowiedzieć się, co jeść na redukcji, a czego lepiej unikać.
Przede wszystkim trzeba uświadomić sobie, że spalanie tkanki tłuszczowej wymaga dostarczania organizmowi pełnowartościowych, odpowiednio dobranych produktów. Głodzenie się czy jedzenie byle czego może poskutkować pogorszeniem zdrowia. Co jeść na redukcji? Na pewno wskazane są wszelkie kasze (zwłaszcza jaglana i gryczana), płatki owsiane, makarony żytnie, chleb razowy i warzywa. Śmiało można jeść wątróbkę, mięso (indyk, polędwica, schab) oraz ryby (łosoś czy tuńczyk), oczywiście w wersji gotowanej, pieczonej lub duszonej. Absolutnie niewskazane jest ich smażenie. Nie można zapomnieć jednak o dostarczaniu organizmowi tłuszczów. Niewielkie ilości oliwy do sałatek, masło orzechowe, jak również same orzechy stanowią doskonałe źródło tego składnika.
Planując, co jeść na redukcji, nie można pominąć nabiału. Wskazane są więc jogurty (ale tylko w wersji naturalnej, do której można dołożyć świeże owoce czy bakalie), a także twaróg czy ser mozzarella. Trzeba natomiast uważać z węglowodanami, które warto ograniczyć do minimum. Każdego dnia należy też wypijać odpowiednią ilość płynów – najlepiej wody i zielonej herbaty.