Potrawy można przyrządzać na wiele sposobów, a każdy z nich daje zupełnie inny smak. Najbardziej znane jest gotowanie, dzięki czemu twarde składniki stają się miękkie i tym samym zjadliwe. Dotyczy to głównie takich towarów jakich nie jada się na surowo, choćby ziemniaków. Jednak gotować można również zupy, które doskonale smakują gdy na dworze jest zimno. Gotowanie trwa dosyć krótko, a na dodatek jest bardzo zdrowe. Kolejnym rodzajem przyrządzania potraw jest smażenie i tutaj głównie chodzi o mięso i ryby które doprawione stanowią główny składnik obiadowy. Warto tylko pamiętać aby dodać odpowiedni tłuszcz i jak się zrumieni przerzucić na drugą stronę. Piekarnik natomiast jest cennym urządzeniem do tego, aby potrawy zapiekać. Ta forma jest idealna jako obiad lub kolacja tym bardziej, że można mieszać ze sobą warzywa, owoce, kasze, makarony, a nawet potrawy mięsne. Latem warto korzystać z grilla który nadaje zupełnie odmienny smak oraz produkty mrożone, między innymi lody, które doskonale chłodzą podczas upałów.