Ostatnio wiele źródeł promujących zdrowy styl życia wspomina, jak niekorzystnie na organizm działają czynniki zakwaszające. Mówi się, że najzdrowszy styl życia to styl alkaliczny.
Zakwaszenie organizmu ma wiele nieprzyjemnych konsekwencji. Jeśli doprowadzimy do takiego stanu, możemy być drażliwi, mieć problemy z koncentracją, mogą pojawić się problemy skórne, kłopoty z zasypianiem, a to tylko niektóre z objawów.
Żeby móc zgłębić ten temat potrzebujemy wiedzieć, jakie to są czynniki zakwaszające, tak naprawdę co zakwasza organizm, czego powinniśmy unikać?
Zakwaszenie organizmu powstaje głównie w wyniku nieodpowiedniej diety. Jednak nie tylko dieta jest przyczyną tego niekorzystnego stanu. Zakwaszająco działa też nadmierny stres, nadużywanie alkoholu czy papierosów, brak aktywności fizycznej.
Jeśli chodzi o dietę, głównym sprawcą zakwaszenia jest unikanie warzyw oraz owoców. Te produkty, najlepiej w formie jak najmniej przetworzonej, powinny znajdować się w każdym posiłku osoby, która dąży do zbalansowania ph. Bardzo niekorzystnie na ph organizmu działa duży udział produktów odzwierzęcych w diecie. Podobnie jest z fast foodami, im „szybsze” i bardziej przetworzone produkty jemy, tym bardziej się zakwaszamy.
Bardzo mocno zakwaszająco na organizm działają mocno słodzone produkty, szczególnie kolorowe słodycze, wody smakowe i napoje gazowane. Podobnie jest z wszelkiego rodzaju przekąskami takimi jak chipsy czy słone paluszki.
Ponieważ środowisko, w którym żyjemy, jest mocno zakwaszające, powinniśmy w swojej diecie mieć jak najwięcej produktów alkalizujących, po to, żeby wyrównać i zneutralizować ph.