Oprócz pysznych sałatek, faszerowanych jajek czy różnego rodzaju mięs, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych świątecznych ciast. W końcu to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na więcej słodkości. Przedstawiamy najlepsze propozycje na wielkanocne ciasta, które warto podać do śniadania.
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą
Mazurek to klasyk, którym powinniśmy uraczyć naszych gości. Chyba najczęściej przygotowujemy go z masą kajmakową. Tym razem na wielkanocne śniadanie możemy podać pysznego, słodkiego mazurka w nowej odsłonie. W końcu w święta możemy trochę poeksperymentować w kuchni, aby zaskoczyć naszych bliskich nowymi przepisami. Mazurek z kremem budyniowym i białą czekoladą jest prosty i niezwykle efektowny. Powinien mieć kruchy spód, dlatego warto na godzinę włożyć ciasto do lodówki. Krem przygotowujemy z aksamitnego Budyniu o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY. Na spód upieczonego kruchego ciasta nakładamy np. słodką konfiturę malinową, następnie krem budyniowy i rozpuszczoną białą czekoladę. Mazurek powinien być udekorowany. Z ozdób możemy ułożyć np. motywy wielkanocne czy wiosenne. Do dekoracji świetnie sprawdzą się bakalie lub świeże owoce.
Babka cytrynowa z majonezem
Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez puszystej babki wielkanocnej. Istnieje wiele przepisów, którymi możemy się inspirować. W te święta warto stworzyć wyjątkowe ciasto z mało oczywistym składnikiem, jakim jest majonez. Dodatek ten jest całkowicie niewyczuwalny w smaku ciasta, natomiast nadaje mu niezwykłej puszystości. Babkę robi się bardzo szybko, a efekt jest pyszny! Wystarczy połączyć kilka składników: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sok z cytryny, cukier i gęsty Majonez Dekoracyjny WINIARY, a powstałą masę upiec w specjalnej foremce. Ostudzone ciasto należy polać słodkim cytrynowym lukrem.
Pascha wielkanocna
Niektórzy paschę nazywają sernikiem bez pieczenia, ponieważ jej głównym składnikiem jest dokładnie zmielony twaróg. Przygotowanie tego przysmaku jest łatwe, dlatego nawet laicy poradzą sobie z tym zadaniem i zaskoczą efektem swoich bliskich. Ciasto wymaga schłodzenia w lodówce i pięknych dekoracji! Warto w tym celu użyć kawałków świeżych owoców, takich jak mandarynki, pomarańcze, winogrona czy brzoskwinie. Dobrze też posypać ją bakaliami – kandyzowanymi owocami, orzechami, płatkami migdałowymi.
Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym
A może kolorowe babeczki z kremem? Krem można zabarwić barwnikami spożywczymi i stworzyć buźki zajączków – uszy z ciasteczek, oczy z draży, a wąsy z cienkich kawałków laski wanilii.
Sernik waniliowy z solonym karmelem
Ciasta na święta wielkanocne nie muszą być nudne! Dlatego naszą ostatnią propozycją jest sernik waniliowy z solonym karmelem, który idealnie komponuje się ze słodką kremową masą. Nie musimy zagniatać ciasta, wystarczy tylko pokruszyć ulubione kruche ciasteczka, które będą tworzyć spód. Należy podpiec go w blaszce i pozostawić do wystygnięcia. Masie serowej smaku nada Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukier wanilinowy WINIARY. „Kropką nad i” będzie w tym przypadku solony karmel, którym polejemy gotowe ciasto. Niebo w gębie!